Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek v boji proti Babišovi: Má ambiciózní plán, který se mu může hodně vymstít, varuje komentátor

Miroslav Kalousek /TOP 09/
Miroslav Kalousek /TOP 09/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek před několika dny vyzval k vytvoření pravicové fronty, která by měla mít jeden cíl – porazit Andreje Babiše. Je prý dokonce připraven nekandidovat do Sněmovny, pokud by jeho jméno bylo jedinou překážkou pro vznik bloku pravicových stran proti hnutí ANO. Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk ale varuje, že jeho plán je zřejmě až příliš ambiciózní.

Podle Kalouska by se měly spojit strany, které stojí „od středu napravo". Do bloku by se tak měly zapojit vedle TOP 09 také ODS a KDU-ČSL. Šéf občanských demokratů Petr Fiala je podle svých slov připraven jednat, předseda lidovců je však skeptický.

A příliš velkou naději projektu nedává ani Honzejk. „Je pravda, že z čistě matematického pohledu spojení stran od středu doprava smysl dává. Podle aktuálního volebního modelu agentury Median by Babišovo hnutí ANO získalo 24 % hlasů. Naproti tomu strany, které by podle Kalouska měly spolupracovat, tedy ODS, TOP 09, KDU-ČSL a Starostové nyní daly dohromady přes 30 %," připomíná komentátor. Problém podle něj je, že taková volební matematika je velmi primitivní.

Strany, které by Kalousek rád spojil, jsou podle něj až příliš rozdílné. Kvůli spojení do bloku proti Babišovi by tak podle něj mohly o celou řadu hlasů přijít. „Programové kompromisy by asi musely být takové, že by vytunelovaly programy jednotlivých partají. Zbylo by jediné – hlavně ať jde pryč Babiš. A nabízet voličům místo konzistentního programu prostou negaci, to by se mohlo šeredně vymstít," varuje v komentáři pro Český rozhlas.

Kromě programových problémů by se podle něj zcela jistě objevily i ty personální. „Dovede si někdo představit, že by voliči KDU vítali s otevřenou náručí Miroslava Kalouska, který při založení TOP 09 odtáhl řadu jejich poslanců a senátorů a celkově přispěl k tomu, že lidovci na čtyři roky vypadli z poslanecké sněmovny? A z druhé strany – dovede si někdo představit, že by Miroslav Kalousek byl ochoten za vytvoření středopravého bloku zaplatit vlastním politickým životem?" táže se komentátor.

Sám Kalousek už před víkendem zmínil, že by v případě, že by jeho osoba působila problémy, odešel. „Pokud by skutečně jedinou překážkou toho projektu mělo být moje jméno, je řešení prosté. Samozřejmě bych nekandidoval. Protože pokud hovořím o bolestivých personálních a programových kompromisech, tak k tomu musím být připravený i já sám," řekl Kalousek serveru Aktuálně.cz.

„Ne, dvakrát nadějně to se vznikem velkého protibabišovského spojenectví nevypadá. To ale neznamená, že by nějaká méně ambiciózní forma integrace středopravých demokratických stran nedávala smysl. Jako racionální se jeví vznik dvou relativně konzistentních subjektů," myslí si Honzejk.

Na jedné straně by tak podle něj mohli stát lidovci spolu se Starosty a nezávislými, vedle nich by pak mohla být ODS a TOP 09. Zatímco v prvním případě by podle něj nebyly ani programové, ani personální problémy, ve druhém případě jsou prý obtíže mnohem větší.

„ODS je euroskeptická, TOP 09 eurooptimistická. Řadě lidí v TOP 09 by vadil národní konzervatismus Václava Klause mladšího, řadě lidí v ODS naopak například jasná podpora přijetí eura od europoslanců TOP 09. Ale v obou případech jde o občanskou pravici, takže při dobré vůli by mělo být možné se k příčetnému mixu konzervatismu a liberalismu dobrat. Dvě malé pravicové strany soutěžící o „hegemonii" mají smysl jen pro ega vlastních lídrů – nikoli pro desetimilionovou zemi," píše Honzejk.

Aby byla integrace stran napravo od středu efektivní, dalo by se podle něj formulovat jednoduché pravidlo. „To, co se dá spojit relativně snadno, spojit před volbami. A to, co je propojitelné hůře, propojit po volbách. Takový postup by nakonec mohl vést k deklarovanému cíli, na kterém se víceméně všichni v této části spektra alespoň navenek shodnou – k zablokování populistického hnutí Andreje Babiše. Takže otázky jsou vlastně jen dvě: jestli to je pro všechny zúčastněné prvořadý cíl i ve skutečnosti, a pokud ano, jestli mu jsou ochotni alespoň něco málo obětovat," dodává komentátor.

Témata:  Miroslav Kalousek Andrej Babiš

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy