Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ÚS se zastal českého absolventa práv v cizině, který chce být koncipientem

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Brno - Ústavní soud vyhověl stížnosti českého absolventa Jagellonské univerzity v Krakově a zrušil rozsudek Nejvyššího soudu, Městského soudu v Praze i Obvodního soudu pro Prahu 1, neboť jimi bylo porušeno právo stěžovatele na svobodnou volbu povolání.

Stěžovatel je absolventem Jagellonské univerzity v Krakově v magisterském studijním oboru právo. Ačkoliv mu Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky vydalo osvědčení o uznání získaného vysokoškolského vzdělání jako rovnocenného se vzděláním získaným v České republice, Česká advokátní komora (ČAK) ho nezapsala do seznamu advokátních koncipientů. Měla pochybnost o jeho znalostech českého práva, přibližuje kauzu usoud.cz.

Stěžovatel neuspěl ani s další žádostí, kterou podložil kladným stanoviskem svého zaměstnavatele, advokáta zapsaného v seznamu ČAK. ČAK přitom nevyloučila jeho zápis v budoucnu, pokud by doložil, že si osvojil vědomosti z předmětů státních závěrečných zkoušek. Stěžovatel se poté v řízení před obecnými soudy neúspěšně domáhal uložení povinnosti ČAK zapsat ho do seznamu advokátních koncipientů. Proti těmto zamítavým rozhodnutím podal stěžovatel ústavní stížnost, ve které namítá, že mu postup ČAK a obecných soudů brání ve výkonu povolání advokátního koncipienta.

Podle ústavních soudců komora mohla právníka do seznamu koncipientů zapsat, nechat jej pracovat na odpovědnost školitele a osvojit si další znalosti, které by mohl později prokázat u advokátní zkoušky. Soudci připomněli také vysokou úroveň právního vzdělávání v Polsku a kvalitu Jagellonské univerzity.

"Závěry ÚS vychází z konkrétních okolností této věci a nelze je zobecňovat v tom smyslu, že by právo absolventů zahraničních právnických fakult na svobodnou volbu povolání mělo vždy paušálně převážit nad zájmem na ochraně kvalifikovanosti a profesionality poskytování právních služeb v ČR," uvedl soudce zpravodaj Ludvík David.

"Pro nás je významné, že zůstala zachována advokátní komoře možnost, ovšem s ohledem na konkrétní okolnosti každého případu, posoudit zapsání nebo nezapsání uchazeče do seznamu advokátních koncipientů," řekl ČTK za komoru advokát Milan Hoke.

Zákon o advokacii říká, že komora zapíše do seznamu každého, kdo kromě dalších předpokladů, jako je bezúhonnost a plná svéprávnost, vystudoval práva. Patřičné vzdělání lze získat buď v magisterském programu v Česku, anebo i v zahraničí, pokud mezinárodní smlouva nebo zvláštní předpis uznává rovnocennost s českou kvalifikací. Zahraniční škola musí obsahem a rozsahem odpovídat právnímu vzdělání z Česka.

Právníkovu žalobu musí znovu řešit Obvodní soud pro Prahu 1.

Témata:  Ústavní soud ČR Česká advokátní komora soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy