Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrozí kolaps? V posudkové službě je nedostatek ůékařů, tvrdí Maxová

Radka Maxová
Radka Maxová
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - V lékařské posudkové službě, která posuzuje žádosti o příspěvek na péči či nároky na pomůcky pro zdravotně postižené, chybí v současnosti asi desetina lékařů ze zhruba 500.

Podle poslankyně Radky Maxové (ANO) službě hrozí v příštím roce kolaps, protože přes 140 lékařů bude muset skončit kvůli překročení věkové hranice 70 let. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) prosazuje novelu služebního zákona, která by lékařům umožnila pracovat i po dosažení tohoto věku.

Podle Maxové je situace neudržitelná. "Současná obvyklá doba pro přiznání dávky je půl roku, výjimkou nejsou roky. Již nyní dochází k případům, kdy žadatel zemře dříve, než je posouzen," uvedla Maxová. Žadatelé o dávku se mohou dostat do finančních potíží, zdůraznila.

Maxová proto navrhuje, aby byly průkazky pro zdravotně postižené automaticky přiznávány těm lidem, kteří mají nárok na příspěvek na péči ve třetím a čtvrtém stupni. Podle místopředsedy Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Jiřího Vencla by se ČR měla inspirovat například v Rakousku, kde neexistují speciální posudkové služby a do posuzování se zapojují sociální pracovníci a smluvně zajištění lékaři.

"Je třeba vymyslet nový systém. Nevěřím tomu, že se podaří namotivovat nové lékaře, aby šli dělat posudkáře," uvedl Vencl.

Témata:  lékaři Radka Maxová

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy