Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Halbich nemá nárok na odměnu za zastupování ČSSD

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Soud nepřiznal právníkovi Václavu Halbichovi nárok na 17 milionů korun za zastupování ČSSD v boji o Lidový dům. Dnešní verdikt není pravomocný. Halbich v žalobě požadoval peníze jednak od sociální demokracie, jednak od společnosti Alba, které postoupil svou pohledávku vůči ČSSD jeho někdejší kolega Zdeněk Altner.

Strana peníze pro právníky složila už před lety do soudní úschovy, nevěděla totiž, komu je vyplatit. "Žalobce (Halbich) není věřitelem ČSSD, a to je důvod, proč žalobě nelze vyhovět," konstatovala soudkyně Hana Marsová.

Mandátní smlouvu o zastupování ve sporu o sídlo ČSSD podepsal tehdejší předseda strany a současný prezident Miloš Zeman se zesnulým právníkem Altnerem, který letos na ČSSD vysoudil 338 milionů korun za právní služby. Halbich ovšem tvrdí, že ke kontraktu později přistoupil společně s dalším právníkem Zdeňkem Hájkem a že za práci nedostal zaplaceno. Zeman před soudem už dříve vypověděl, že pro něj byl jediným partnerem Altner. O žádné dohodě s Halbichem prý nevěděl.

Podle soudkyně vznikly práva a povinnosti včetně nároku na odměnu pouze mezi stranami mandátní smlouvy, tedy mezi ČSSD a Altnerem. Dohoda o přistoupení ke smlouvě mezi Altnerem, Halbichem a Hájkem na tom nic nezměnila.

"Závěr o právu na odměnu nelze učinit ani z obsahu mandátní smlouvy, ani z vůle stran, které mandátní smlouvu uzavřely," konstatovala. Právní úkon, tedy uzavření smlouvy, je podle soudkyně nutné posuzovat k době, kdy byl učiněn, tedy k roku 1997. Následný vývoj podle ní nemůže napravit nebo změnit obsah vůle vyjádřené k datu uzavření smlouvy.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Zdeněk Altner

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.