reklama

"Po těchto individuálních ústavních stížnostech pěti našich kolegyň a kolegů bude následovat v příštích dnech i společné podání k Ústavnímu soudu, které předloží Občanská demokratická strana spolu s TOP 09," uvedl Fiala. Návrh na zrušení zákona k ÚS může podat skupina 41 poslanců nebo 17 senátorů. Kluby ODS a TOP 09 mají dohromady právě 41 poslanců.

"Jsme přesvědčeni, že máme dobré argumenty, jsme přesvědčeni, že není možné tolerovat porušování práv, porušování zákona," poznamenal také předseda opoziční strany. Důležité podle něj bude nejen to, jestli Ústavní soud zákon o EET zruší, ale i to, jakým způsobem přistoupí k tomu, že vládní většina porušila jednací řád dolní komory.

Koalice zákon o elektronické evidenci tržeb ve Sněmovně schválila na mimořádné schůzi 10. února, poté co předčasně ukončila rozpravu o normě, i když byla do diskuse přihlášena ještě skupina poslanců. Fiala to tehdy označil za černý den pro českou parlamentní demokracii. Koalice je přesvědčena o tom, že prostor k debatě byl dostatečný, menšinová opozice podle ní nemůže dlouhodobě blokovat sněmovní jednání.