Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babybox v Blansku? Nemocnice ho odmítá, zájem by ale měly Boskovice

Babybox
Babybox
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Blansko - Zakladatel projektu babyboxů Ludvík Hess by rád umístil jednu "bedýnku" do nemocnice v Blansku, ta to však odmítá. Naopak zdravotnické zařízení v nedalekých Boskovocích je babyboxu nakloněno.

Podle Hesse je Blansko pro umístění babyboxu vhodné, jde o okresní město, tudíž na Blanensku největší. "Babyboxy jsou kromě asi deseti v každém okresním městě, Blansko by nemělo zůstat mimo," míní Hess.

Vedení nemocnice ho už před několika měsíci odmítlo s odůvodněním, že nemá dětské oddělení ani porodnici. O odložené děti by se neměl kdo postarat. Hess to ale chce vyzkoušet znovu. "To dítě přece stačí dát do sanitky a převézt ho jinam," sdělil.

Babybox by naopak neodmítli v nemocnici v Boskovicích, kde dětské oddělení i porodnici mají. "Pokud přijde nabídka zřízení babyboxu u nás, bránit se jí nebudeme," řekl jednatel této nemocnice Miloš Janeček.

První babybox vznikl v pražském Hloubětíně v roce 2005. Na jihu Moravy jsou v Brně, Hodoníně, Břeclavi, Znojmě a Vyškově. Do brněnského babyboxu lidé odložili za dobu jeho existence 15 dětí, tři další se našly ve vyškovském babyboboxu, ve zbylých dítě dosud nebylo.

Zařízení podle kritiků odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Témata:  BabyBox nemocnice zdravotnictví

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy