Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Praha bude hostit česko-čínské investiční fórum

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: COMEFLEX CONSULTING

Praha - Ve dnech 14. až 16. listopadu proběhne v Praze česko-čínské investiční fórum. Bude se na něm diskutovat mimo jiné o spolupráci ve finančnictví, bankovnictví, dopravě nebo vědě. Čínské investice v ČR dosáhly podle prezidenta Miloše Zemana asi 50 miliard korun. Někteří odborníci a politici ale úspěch spolupráce tak růžově nevidí.

První den investičního fóra se uskuteční uvítací galavečer v Paláci Žofín, nad nímž převzal záštitu premiér Bohuslav Sobotka. Hlavní program bude 15. listopadu na Pražském hradě, den zakončí slavnostní večeře, kterou zaštítil prezident Zeman.

Na fóru bude představena iniciativa nová Hedvábná stezka 21. století jako platforma pro rozvoj spolupráce 16 zemí střední a východní Evropy a Číny. Prioritami ekonomické spolupráce jsou rozvoj infrastruktury, špičkové technologie a ekologicky šetrné technologie

Hodnota ekonomických dohod mezi českými a čínskými společnostmi uzavřených při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze měla během letoška dosáhnout 95 miliard Kč, do roku 2020 pak 294 miliard. Dohody s Číňany podepsaly například Škoda Auto, ČEZ, skupina J&T, Česká exportní banka či Český Aeroholding.

Dovoz z Číny do Česka letos do konce srpna klesl podle údajů Českého statistického úřadu o 1,7 procenta na 276 miliard korun. Český export oslabil o pět procent meziročně na 29 miliard korun.

Navzdory oznámení dalších čínských akvizic v Česku klesl letos objem čínského kapitálu v základním jmění českých firem podle společnosti Bisnode o 616 milionů Kč na 5,21 miliardy, tedy o deset procent. Počet českých firem s čínským vlastníkem se letos snížil o 137 na 2086.

Do roku 2014 nepřekročil objem čínských investic v Česku dojednaných CzechInvestem 500 milionů korun ročně. Loni to bylo 1,15 miliardy korun. "Objem dojednaných čínských investic za první pololetí 2016 se blíží bezmála dvěma miliardám korun, což je téměř 11procentní podíl na všech investicích, které v prvním pololetí 2016 CzechInvest dojednal," uvedla před několika týdny mluvčí agentury Petra Menclová.

Témata:  Čína Česká republika ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 16:19

Policejní zásah ve škole na Tachovsku skončil zadržením jedné osoby

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy