Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hejtmanem hradeckého kraje se stal Jiří Štěpán (ČSSD)

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Hradec Králové - Jiří Štěpán (ČSSD) byl dnes zvolen novým hejtmanem Královéhradeckého kraje. Dohoda o koalici vznikla už zhruba pět hodin po uzavření volebních místností a hradecký kraj byl prvním, kde bylo vítězné ANO odsunuto do opozice.

V hradeckém kraji se na vytvoření koalice dohodli zástupci ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostové a Východočeši a TOP 09. Koalice má v zastupitelstvu 24 mandátů z 45, v opozici skončily v kraji vítězné hnutí ANO a další subjekty.

Pro Štěpána (38), který ve volbách neměl protikandidáta, hlasovalo celkem 27 z přítomných zastupitelů, 13 bylo proti a čtyři se zdrželi. Štěpán po zvolení zastupitele požádal o dobrou spolupráci.

"Věřím, že naše zastupitelstvo bude dobře fungovat a bude pracovní," řekl po zvolení Štěpán, který byl členem krajského zastupitelstva v letech 2008 až 2012, od roku 2014 je zastupitelem a radním v Hradci Králové.

Témata:  Královéhradecký kraj Sociální demokracie (SOCDEM) Jiří Štěpán

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.