reklama

Smlouvu na dodání prvních brenů ministerstvo obrany s firmou uzavřelo v roce 2013, nahradit měly půlstoletí sloužící útočné pušky vzor 58. Postupně jich vojáci dostali přes 17.500. Především první dodávky doprovázela silná kritika.

Podle Radka Hauerlanda z České zbrojovky měli vojáci připomínky k zásobníkům, které nebyli kompatibilní s americkými zbraněmi nebo vůči pažbě, která byla pevná. Další připomínky například k funkci a k čištění zbrojovka podle Hauerlanda vysvětlila v manuálu.

Na nové breny zatím z odborných kruhů zaznívá chvála. "Promítnuty do nich byly veškeré zkušenosti našich vojáků," sdělil ČTK náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

BREN 2 je oproti svému předchůdci lehčí a má menší pouzdro, takže je lépe ovladatelné. Zjednodušen byl také spoušťový mechanismus, řekl Hauerland. Dostal také novou teleskopickou pažbu. Díky ní si mohou vojáci nastavit délku zbraně třeba podle toho, jestli mají na sobě neprůstřelné vesty. "Je to velký kvalitativní posun kupředu," uvedl Hauerland k BRENU 2.

Nové zbraně budou podle Bečváře určeny především pro bojové jednotky, vybavena jimi bude hlavně 4. brigáda rychlého nasazení.