Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka chce navázat vyvážené partnerství s Čínou

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Česko chce mít vyvážené obchodní a investiční partnerství s Pekingem, řekl dnes premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na Pražském hradě u příležitosti konání česko-čínského fóra.

Podle údajů ministerstva obchodu Česko loni vyvezlo do Číny zboží za 45,5 miliardy Kč. Dovoz z Číny měl hodnotu 464,7 miliardy Kč. Výrazně zápornou obchodní bilanci s Čínou má Česko dlouhodobě.

"Čína je pro nás důležitý ekonomický partner. Stavíme se k ní stejně jako většina evropských států, na základě vzájemného respektu," řekl Sobotka.

Dále řekl, že se vztahy mezi Českem a Čínou dynamicky rozvíjejí. Zejména to je ve strojírenském průmyslu, ale také v dopravním sektoru, ve vědě a výzkumu či ve zdravotnictví.

Česká vláda chce podle Sobotky pomáhat českému exportu potravin a zemědělských produktů. Tento záměr ale nedávno zkomplikovalo zrušení cesty ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) do Číny, o němž rozhodl Peking. Cesta byla zrušena krátce poté, co se ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) setkal s dalajlamou. Sobotka dnes také uvedl, že Česko stojí o pokračování dialogu o dodržování lidských práv.

Témata:  Bohuslav Sobotka Čína ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy