Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zimola připustil, že by se mohl ucházet o pozici šéfa Asociace krajů

Jiří Zimola /ČSSD/, hejtman Jihočeského kraje
Jiří Zimola /ČSSD/, hejtman Jihočeského kraje
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Jihočeský hejtman Jiří Zimola v rozhovoru pro Právo připustil, že by se mohl ucházet o pozici šéfa Asociace krajů.

"Byl jsem osloven, mám podporu premiéra a soc. dem. hejtmanů. I když se já osobně o místo nervu a neříkám, že je to má ambice, tak si uvědomuji, že po letech Michala Haška a po osmi letech zkušeností bych se o to místo ucházet mohl. Ale současně respektuji, že mohou být i další kandidáti. Chceme, aby existovala většinová podpora," přiznal pro Právo Zmola.

Nechce prý ale mít jen těsnou stranickou nadpoloviční většinu. "Budu chtít slyšet od kolegů z ANO, nebo pana Martina Půty, Jiřího Čunka či Oldřicha Bubeníčka, jestli o to někdo z nich stojí," vysvětluje.

V rozhovoru se také vrátil k výměně dvou sociálnědemokratických ministů. Netají se tím, že to nepovažuje za příliš dobrý nápad. "Jen si pokládám otázku, proč to předseda soc. dem. udělal, nakolik to byla snaha dát novou krev do ministerstev a nakolik to byl chladný kalkul, který nyní nikdo nechápeme a který se projeví za čtyři měsíce," uvedl Zimola s odkazem na blížící se volební sjezd ČSSD.

Ministr financí Andrej Babiš dnes uvedl, že ANO Zimolu nepodpoří. "ANO má šest hejtmanů, tedy nejvíc ze všech stran. Proto budeme chtít do čela asociace našeho kandidáta," napsal Babiš ČTK v textové zprávě. Konkrétní jméno kandidáta hnutí vicepremiér a ministr financí zatím nesdělil.

ANO bude mít hejtmana ve Středočeském, Karlovarském, Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Členkou asociace je i pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Témata:  Jiří Zimola kraje Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy