Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kašleme na trio Putin, Trump, Zeman. Prahou prošli demonstranté

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Aktivisté ze skupiny Kaputin na Pražském hradě protestovali proti šířícímu se autoritářství, nacionalismu a populismu ve světě. Po zvolení Donalda Trumpa příštím americkým prezidentem se podle nich rozšiřuje okruh proruských populistických politiků nad únosnou mez. Vyjádřili také svou nespokojenost s tím, že podle nich prezident Miloš Zeman vede Českou republiku na východ.

Necelá desítka demonstrantů s sebou přinesla vlajky Ukrajiny, Tibetu a Evropské unie. Na třetím nádvoří také roztáhli transparent s nápisem "Putine, Trumpe, Zemane, Babiši, kašleme na vás". Na dalších pak uvedli, že budou stále bojovat za svobodu a demokracii, za ústavu, lidská práva, EU, NATO i za Ukrajinu.

Po několika minutách jeden z policistů požádal aktivisty o stažení transparentů, protože podobné akce v areálu Hradu nepovoluje návštěvní řád, což aktivisté učinili.

"Chceme demonstrovat náležitost České republiky do západních struktur a vyjádřit odpor k přiklánění se k východním despotátům, jako je Rusko a Čína," řekl ČTK jeden z demonstrantů Jan Hodic.

V prohlášení, které skupina Kaputin poslala ČTK, uvedla, že protestem chtěla dát najevo, že nehodlá přestat s upozorňováním na "katastrofálnost politiky diktátorů", jako je ruský prezident Vladimir Putin a "despotických populistů", jako jsou Zeman, předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš, maďarský prezident Viktor Orbán a nyní i Trump.

Cílem protestu také podle prohlášení bylo připomenout blížící se 17. listopad. "Chceme ukázat, že boj za svobodu a demokracii je nutné nejen slavit a připomínat si ho, ale je také třeba se do něj aktivně zapojit," uvedl spolek.

Jako důvod konání akce na Hradě aktivisté uvedli, že jej považují za symbol putinismu v České republice. Demonstranti na Hradě zazpívali oblíbenou píseň prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka Ach synku, synku a českou hymnu.

Témata:  Pražský Hrad Miloš Zeman demonstrace

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy