Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pelikán se bojí. Nelíbí se mu trest za urážku prezidenta

Robert Pelikán
Robert Pelikán
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Skupina poslanců navrhla vrátit do trestního zákoníku paragraf hanobení prezidenta. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) z toho má obavy, trestní právo by se podle něj začalo používat v politickém souboji. Výhrady má také ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

"Těžko říct, kde by to skončilo," řekl dnes na tiskové konferenci a v souvislosti s návrhem se podivil nad tím, jaké mají poslanci starosti. "Já se opravdu divím, jaké mají poslanci starosti, že předkládají takovéto návrhy. Myslím, že jsou důležitější problémy občanů, které bychom měli řešit," uvedl premiér po bilanční schůzce s ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD).

Ve Sněmovně podle Sobotky čeká na projednání celá řada návrhů, které mohou reálně něco pozitivního ovlivnit. "Myslím si, že trestní právo by nemělo být používáno v politickém boji. Obávám se, že kdybychom obnovili takovýto trestný čin, tak by se trestní právo začalo používat v politickém souboji."

"Zvláštní ochrana hlavy státu před verbálními útoky je spíše historický přežitek, který dnes nezavádějí ani jiné země. Když tento paragraf Ústavní soud v roce 1994 rušil, řekl, že prezidenta chrání zákony před urážkou a pomluvou stejně jako jakéhokoliv jiného občana republiky. Nevidím důvod to měnit," uvedl Pelikán.

Podle ministerstva by navíc mohlo být problematickým aspektem to, že v případech hanobení by mohl trestní stíhání udělením milosti zastavit jedině prezident, který by přitom byl sám v roli poškozeného.

"Vrátit do trestního zákoníku hanobení prezidenta republiky považuji v demokratickém státě za nesmysl," napsal na facebooku předseda poslanců koaliční KDU-ČSL Jiří Mihola. Předkladatelé si podle něho zřejmě přestali vážit svobody slova. "A zapomněli, že politik, který jde do této služby dobrovolně, včetně prezidenta, musí umět unést a snést i vyjádření, která jsou jadrná a podobně," uvedl.

Témata:  prezident ČR Bohuslav Sobotka Robert Pelikán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy