Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman drží palce: Doufám, že Trump bude silný prezident

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Zvolený prezident Spojených států Donald Trump bude silný prezident. Doufá v to česká hlava státu Miloš Zeman. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v debatě uvedl, že od Trumpa očekává, že vyřeší problémy na Blízkém východě, především v Sýrii a Libyi.

Sympatický je podle Zemana fakt, že Trump je proti nelegální imigraci a islámskému terorismu a že tento odpor popisuje zbavený politické korektnosti. Řekl to dnes při debatě o významu malých a středních firem, kterou organizovala Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Prezident prý bude jenom rád, když se velvyslankyní v ČR stane Ivana Trumpová, první manželka nového amerického prezidenta. Zlínská rodačka, za svobodna Zelníčková, se za Trumpa provdala v roce 1977. Sedmašedesátiletá Trumpová má s bývalým manželem tři děti.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) upozornil na to, že s nástupem Trumpa to zřejmě nedopadne dobře s obchodními smlouvami. Jde například o obchodní a investiční dohodu mezi USA a EU o volném obchodu (TTIP).

Babiš počítá s tím, že dodrží závazky v rámci NATO. „Trump je byznysmen, takže ty trendy ve světě jsou jasné. Je pragmatik. Američané již měly dost těch dynastií a zkorumpovaných systémů," uvedl.

Témata:  Miloš Zeman Donald Trump

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy