Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump jako druhý Reagan? Má prý naději, ale...

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Praha - Nastupující americký prezident Donald Trump se potýká s nebývale velkým množstvím kritiky. Podle Dana Schueftana, politologa a bývalého poradce premiérů Jicchaka Rabina a Ariela Šarona, ale má naději, pokud se bude řídit radami.

Politolog tvrdí, že je relevantní srovnávat Donalda Trumpa s Ronaldem Reaganem, o kterém kritici také říkali, že mu chybí zkušenosti, znalosti a vzdělání. Podle Schueftana je mezi nimi ale hluboký rozdíl.

"Donald Trump nejen že nemá zkušenosti a znalosti, ale také jeho osobnost je velmi problematická. Nejde pouze o otázku zkušenosti, ale také o otázku charakteru. To, co jsme viděli ve volební kampani u Donalda Trumpa, ale i v celé jeho kariéře, je, že jeho osobnost jedná především nezodpovědně, a já si nejsem jistý, jestli, i když se rozhodne být prezidentem a ne Donaldem Trumpem, jestli bude schopen se toho zbavit," řekl Českému rozhlasu Schueftan.

"Je relevantní zmínit Ronalda Reagana – jedna z možností, jestli budeme mít v případě Trumpa něco podobného, je, zda si Trump už uvědomil, jestli chce být nadále Donaldem Trumpem, nebo prezidentem Spojených států. Pokud se rozhodne být prezidentem USA a bude poslouchat experty, lidi, kteří mají zkušenost a odpovědnost, pak by mohlo dojít k něčemu podobnému, jako u Reagana," dodal.

Společnost ve Spojených státech je prý nyní polarizovaná: "Máte tam dvě společnosti: ty, kteří jsou spokojeni s Obamovým prezidenstvím a domnívají se, že je spasitelem míru, liberalismu, otevřené mysli a globálních vztahů. A na druhé straně máte lidi, kteří si myslí, že Ameriku dramaticky oslabil, a na obou stranách je nenávist," uvedl.

Nebýt Donalda Trumpa, podle Schueftana by byla Clintonová poražena ještě rozhodněji. Její porážka je prý totiž výsledkem hlasování lidí, kteří nevěří centrální vládě.

Témata:  Donald Trump USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 10:01

Rafah opouští statisíce lidí. Bojí se invaze izraelské armády

Podle izraelských médií opustily město Rafah v Pásmu Gazy před blížící se izraelskou ofenzívou až statisíce lidí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy