Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vojenská policie zřejmě získá více pravomocí

Vojenská policie AČR
Vojenská policie AČR
Foto: www.vpololomouc.cz

Praha - Vojenská policie by mohla získat nové pravomoci. Při vyšetřování by dostala oprávnění nasazovat třeba agenty, sledovat lidi nebo používat krycí dokumenty. Počítá s tím novela zákona o Vojenské policii (VP), o jejímž schválení vládou dnes na twitteru informoval mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Ministerstvo obrany, pod které Vojenská policie spadá, si od změny slibuje zlepšení efektivnosti VP.

Vojenská policie změnou trestního řádu získala pravomoc vyšetřovat trestné činy, podle zákona ale vojenští policisté nemají takové pravomoci jako jejich kolegové z Policie ČR. Novela schválená vládou jim umožňuje, aby při vyšetřování závažné trestné činnosti zastírali svou příslušnost k Vojenské policii. Mohli by také používat "podpůrné operativní pátrací prostředky", tedy třeba agenty, informátory nebo zabezpečovací techniku, a mohli by také sledovat osoby. Počítá se i s možností otevírání bytů nebo soukromých provozoven, když by to bylo nezbytné.

Zákon má také Vojenské policii umožnit, aby si pořizovala a zpracovávala osobní údaje, které by jí umožnili ztotožnit osobu. "To znamená provést u osob, u kterých je zvýšená pravděpodobnost recidivy, identifikační úkony, které je umožní identifikovat v případě, že se v budoucnu dopustí trestného činu a zanechají po sobě stopy," uvádí důvodová zpráva.

Novela dále rozšiřuje působnost Vojenské policie i na hospodaření příspěvkových organizací, jako jsou třeba Ústřední vojenská nemocnice nebo Vojenská lázeňská a rekreační zařízení, či hospodaření státních podniků, tedy například Vojenského technického ústavu, LOM a Vojenských lesů a statků. Změnit by se měl i název velitele Vojenské policie, kterým je dosud náčelník. Nově by se jeho funkce měla jmenovat ředitel.

Zákon nyní projednají zákonodárci, platit by mohl začít od července příštího roku.

Témata:  vláda Vojenská policie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy