Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda jednání o příspěvku na kosmické aktivity přerušila

Ministerstvo dopravy
Ministerstvo dopravy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministerstvo dopravy chce, aby Česká republika příští rok na kosmické aktivity vyčlenila 830 milionů korun. Vláda ale dnes na dva týdny projednání návrhu přerušila.

Podle resortu, který v Česku kosmické aktivity koordinuje, jsou české příspěvky na chod Evropské kosmické agentury (ESA) ve srovnání se zbylými členskými státy dlouhodobě podhodnocené.

Loni vláda český příspěvek 327 milionů korun navýšila o 200 milionů Kč. Přesto ani tyto peníze nestačily ke smazání deficitu. Navíc se země během roku přihlásila do nového volitelného programu na vývoj nových nosných raket Ariane 6.

K naplnění cílů vytyčených v Národním kosmickém programu za rok 2014 chybí vyplatit 245 milionů korun ročně do takzvaných volitelných programů ESA, uvedlo v materiálu pro jednání vlády ministerstvo. Úřad proto navrhuje roční příspěvek do volitelných programů evropského kosmického programu o tuto částku navýšit na 445 milionů korun.

K tomu je třeba připočíst 225 milionů korun na povinné aktivity ESA, které hradí z vlastního rozpočtu ministerstvo školství, a dalších 60 milionů ministerstva školství na volitelné programy z oblasti výzkumu a vývoje. Další částkou je sto milionů korun pro přípravu průmyslových kapacit v ČR pro zapojení do kosmického programu, který vyplývá z Národního kosmického programu.

Součástí ESA je agentura GNSS zabývající se vývojem evropského satelitního systému Galileo, jejíž sídlo je v Praze.

Témata:  vláda ESA Ministerstvo dopravy České republiky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy