reklama

Poznamenal, že většina lidí si myslí, že Česko není potřeba bránit, protože není před kým. Zeman to s odkazem na islámský terorismus označil za hluboký omyl.

Z aktivních záloh chce vedení českého vojska vybudovat "druhou" armádu. Do roku 2025 by v ní mělo sloužit 5000 záložáků, v současné době jich je 1450. Jejich jednotky jsou u krajských velitelství i u jednotlivých posádek.

Prezident se podivil, že není přítomen ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Poznamenal, že si aktivních záloh málo váží a že s ním o tom při vzájemném setkání bude mluvit.

Zeman vojákům řekl, že si pečlivě přečetl jejich povolání. "Udělalo mi radost, když jsem tam viděl příslušníky nejrůznějších profesí. Protože vy jste sůl země, protože jste lidé, kteří jsou ochotni pomáhat své vlasti," řekl Zeman. Takových lidí je podle něj málo.

"Zatím se ještě většina domnívá, že naši zemi není potřeba chránit, protože není před kým. To je hluboký omyl," poznamenal prezident a odkázal na islámský terorismus a teroristické útoky v Evropě.