Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hasičem roku je poprvé žena. Zachránila ženu v bezvědomí z hořícího auta

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Olomouc - Titul Hasič roku získala letos poprvé v historii žena. Je jí operační hasičů Olomouckého kraje Irena Piteráková.

Prestižní ocenění hasičů z celé republiky si odnesla za záchranu života ženy z havarovaného hořícího auta, řekla dnes ČTK mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. U nehody na pomezí Moravskoslezského a Olomouckého kraje se oceněná ocitla loni v červenci při cestě do práce. Nejvyšší ocenění obdržela Piteráková ve středu v Praze, práci svých kolegů hodnotí samotní hasiči.

Odborníci olomouckou hasičku ocenili zejména za to, že zachránila lidský život s nasazením toho vlastního. K nehodě dvou osobních aut se dostala Irena Piteráková na R48 při cestě na noční směnu. Jeden z vozů po nehodě hořel, druhé auto stálo za krajnicí v příkopu, nacházela se u něj žena s dítětem v náručí a řidič s poraněnou nohou.

"Z hořícího automobilu vystoupil muž s poraněnou rukou, ve vozidle však ještě ležela bezvládně žena, napříč vnitřního prostoru hořícího vozidla," uvedla Hacsiková.

Muž byl v šoku, ženu se snažil vytáhnout zadními dveřmi, které však nešly otevřít. Piteráková se s ním snažila ženu vyprostit předními dveřmi, v té chvíli však začal hořet i vnitřní prostor vozu. Zraněnou ženu se nakonec hasičce podařilo vyprostit za pomoci motocyklisty, který k nehodě přijel.

Témata:  hasiči

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy