Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko si připomíná 17. listopad. Politici se sešli na národní třídě

Vzpomínková akce na 17. listopad 1989 na Národní třídě.
Vzpomínková akce na 17. listopad 1989 na Národní třídě.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Lidé přicházejí od dnešního rána se svíčkami a květinami k památníku na 17. listopad 1989 na Národní třídu v Praze. Mezi nimi i řada předních českých politiků.

K prvním patřili i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a šéf hnutí ANO, ministr financí Andrej Babiš a předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

"Je důležité o svobodu a demokracii pečovat, získávat pro ni podporu, což není vždycky jednoduché," řekl novinářům Sobotka. Mnoha lidem se podle něho nežije dobře, a proto jsou na demokracii naštvaní. Pokud si má demokracie a svoboda podporu udržet, je podle ministerského předsedy důležité, aby měl demokratický stát silný sociální rozměr.

Sobotka, kterého doprovodili taky ministři Jan Mládek a Lubomír Zaorálek a místopředseda ČSSD Martin Starec, soudí, že demokratický systém nenaplnil všechna očekávání listopadu 1989. "Přesto si myslím, že to bylo správné rozhodnutí," dodal.

Babiš označil svobodu a demokracii za největší hodnoty. "Nemyslím si, že by svoboda a demokracie byly ohroženy, jak se to dnes snaží někdo lidem namlouvat a vytvářet špatnou náladu," řekl novinářům. Zdůraznil, že lidé mohou volit Parlament i prezidenta.

"Měli bychom bojovat hlavně za dobrou náladu, společnost by se měla spojovat," uvedl ministr. V současnosti není taková doba, aby se prezident a vláda musely měnit na náměstích, dodal Babiš. K památníku s ním přišli taky ministři Martin Stropnický, Karla Šlechtová a Robert Pelikán a pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Témata:  17. listopadu Bohuslav Sobotka Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy