Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi slaví 17. listopad. Tisíce lidí se sešly na Národní třídě

Pietní akt u příležitosti 17. listopadu (17. 11. 2016)
Pietní akt u příležitosti 17. listopadu (17. 11. 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Tisíce lidí si dnes na Národní třídě připomínají výročí 17. listopadu. Na akci s názvem Korzo Národní, kterou pořádají studenti vysokých škol, se mohou pobavit i poučit o dění v listopadu 1989.

Přibližně ve 14:00 na Národní třídu přišel průvod z Albertova, v jehož popředí byl rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Dechový orchestr Pralinka pak před pamětní deskou zahrál národní hymnu.

Součástí akce s podtitulem Díky, že můžem! jsou koncerty nebo divadelní představení pro děti i dospělé. Informační panely rozmístěné po Národní třídě lidem přibližují události 17. listopadu 1989 včetně osobních příběhů některých účastníků. K poučení o nedávné historii slouží také venkovní škola v tramvajovém voze před Národním divadlem, v níž přednáší historik z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Národní třída bez aut a tramvají má být dnes prostorem, kde si budou lidé vyprávět a diskutovat. Na tabule mohou psát vzkazy. Politické projevy z pódia na programu nejsou a ani lidé nepřicházejí s transparenty, kterými by demonstrovali svůj politický postoj. Jen mívají na klopě trikolóru, kterou rozdávají pořadatelé na obou koncích Národní třídy.

Pod střechou u náměstí Václava Havla, jak se nově jmenuje piazzetta Národního divadla, se ve 13:00 slavnostně otevřel Obývák Václava Havla. Jsou v němž stolky s křesílky a knihami o Havlovi i od Havla, lidé si mohou vyzkoušet také psací stroje.

Témata:  17. listopadu demonstrace 17. 11. 2016

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy