Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

17. listopad si dnes připomněli i lidé v Ostravě

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Ostrava - Přes pět desítek lidí se dnes v Ostravě sešlo na vzpomínkovém pochodu u příležitosti výročí 17. listopadu.

Lidé se svíčkami prošli centrem městem, poslechli si projevy organizátorů nebo si zazpívali píseň Jednou budem dál, která byla jednou ze skladeb provázejících v roce 1989 takzvanou sametovou revoluci.

"Říkali jsme si, že každý rok se ve všech velkých městech něco podobného děje. My jsme něco podobného pořádali v Ostravě před dvěma lety a loni jsme na to nějak pozapomněli a nestalo se vlastně nic, ani co jsme zjišťovali, tak ani zastupitelé města neorganizovali žádnou akci. Říkali jsme si, že je to škoda, a že aspoň pár lidí by se určitě mohlo sejít a nějak si to připomenout," řekl novinářům jeden z organizátorů akce, herec Vladan Hýl.

Z počtu lidí, kteří se k akci připojili a přišli si tak připomenout Den boje za svobodu a demokracii, nakonec zklamaný nebyl.

"Já jsem počítal s tím, že nás opravdu bude třeba deset, takže z té strany to zklamání není. Ale je fakt, že Ostraváci jsou asi takoví trochu laxnější, co se týče nějakých občanských iniciativ, ale myslím si, že vidět jsme byli, takže těch pět desítek lidí není špatné číslo," podotkl Hýl.

Během vzpomínkové akce, které se účastnili například i herci Vladimír Polák, Tomáš Jirman či Jitka Smutná zazněl i úryvek z politické eseje Václava Havla Moc bezmocných.

Témata:  17. listopadu Ostrava

Aktuálně se děje

8:55

Summit EU: Lídři se shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy