Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z mosulského bojiště přicházejí zprávy o ústupu IS. Všechno je ale jinak

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Washington – Islámský stát tvrdě bojuje o irácké město Mosul. Přestože z bojiště přichází dobré zprávy a velká část vesnic kolem pevnosti už byla osvobozena, neznamená to, že je IS na ústupu všude. Podle nových informací je džihádistická skupina aktivní v 35 státech světa.

Islámský stát si i nadále drží aktivní zastoupení v 35 zemích světa. Ve čtvrtek to na summitu Defense One ve Washingtonu uvedla ředitelka Ústavu pro studium války Kimberly Kaganová. Její slova cituje agentura Sputnik News.

„Koordinovaná činnost existuje v 35 zemích, z toho v 11 zemích fungují aktivní provincie Islámského státu," uvedla Kaganová. Zdůraznila však zároveň, že oblast činnosti IS ukazuje velikost sítě skupiny, ale ne její schopností.

Skupina Islámský stát, známá v arabštině také jako Daesh, je v mnoha zemích po celém světě postavena mimo zákon. „Islámský stát je organizace, která se tvaruje a přesouvá, a může přizpůsobovat své operace," varovala Kaganová.

„Začínáme sledovat vznikající uzly v Turecku, Jordánsku a Egyptě, kde to vypadá, že usazují bojovníci i náboráří IS," dodala s tím, že diaspora zahraničních bojovníků vzniká také v jižní Asii.

Témata:  Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 13:25

Důchody se lidem opět zvýší. O kolik by mohly stoupnout?

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy