Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Advent klepe na dveře. Těšte se na osvětlené stromky a kluziště na náměstích

Vánoce
Vánoce
Foto: Pixmac

Praha - Tradiční adventní trhy či slavnostní rozsvěcování vánočních stromů na náměstích. Tak bude letos vypadat advent ve většině velkých měst.

Na některých místech se ale příchod adventu rozhodli oslavit i méně tradičním způsobem. Například v Jindřichově Hradci přivítá vánoční dobu obří anděl z plastových lahví. Zvláštní program chystají i kulturní památky. Vyplývá to z ankety krajských zpravodajů ČTK.

Šest metrů vysoký anděl z desítek tisíc plastových lahví se rozsvítí o prvním adventním víkendu na náměstí v Jindřichově Hradci. Materiál na výrobu této sochy sbírali žáci 13 škol ve městě od září. Anděl na jindřichohradeckém náměstí bude svítit každou noc až do lednového svátku Tří králů.

Také v Třešti na Jihlavsku zahájí adventní čas v neděli 27. listopadu v podvečer sedmimetrová loutka anděla, která se bude podílet i na rozsvícení vánoční výzdoby ve městě. Téměř dvě tuny vážící skulpturu vyrobila z ocelových plátů jedna z místních kováren.

V západočeském Sokolově místo andělů vsadili na jejich protipól. Hlavním lákadlem předvánočního programu bude 11. prosince průvod strašidelných čertů Krampus. Když loni město průvod pořádalo poprvé, sjely se do města tisíce lidí. "Letos přijede čertů ještě daleko více," řekla ČTK místostarostka Sokolova Renata Oulehlová (ANO).

V Liberci se mohou lidé těšit na novou světelnou výzdobu, kterou město pořídilo za více než milion korun. Lákadlem bude i zrestaurovaný Metelkův mechanický betlém, který je v Severočeském muzeu. Oprava jednoho z nejvýznamnějších exponátů muzea trvala tři roky.

Témata:  advent Vánoce

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy