Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi bojují za záchranu Ježíška a Vánoc

Vánoce
Vánoce
Foto: Pixmac

Praha - Tradiční české Vánoce postupně nahrazují ty zahraniční. Místo Ježíška vévodí stále více domácnostem Santa Klaus, Děda Mráz a další ikonické symboly Vánoc přicházející ze zahraničí. Desetitisíce lidí se proto rozhodly v rámci iniciativy Zachraňte Ježíška připomenout podstatu našich Vánoc.

Více než 50 000 lidí podpořilo na facebooku iniciativu Zachraňte Ježíška, která vznikla před osmi lety s cílem otevřít diskuzi o Vánocích a jejich podstatě.

"Mohlo by se zdát, že je nyní ještě na nějaké zachraňování Ježíška brzo, ale obchody jsou už od začátku listopadu plné různých figurek Santa Clausů se soby, kdy najít mezi dekoracemi byť jen sněhuláka bez červené čepice, je téměř nemožné," vysvětluje pro EuroZprávy.cz europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který pokračuje v podpoře projektu, který před osmi lety založil.

"Tyto dekorace ničí v dětech fantazii, a tak i když doma dárky třeba dále nosí Ježíšek, představují si ho stále více jako dědu v červeném plášti, což vede k postupnému zapomínání na české tradice a přebírání vzorů z ciziny," říká dále Zdechovský a upozorňuje, že stránky oslavující svítící kamiony mají více než 2x tolik fanoušků, co projekt Zachraňte Ježíška.

"Z 50 000 fanoušků máme samozřejmě nesmírnou radost a dále se snažíme vést kampaň nekonfliktně a připomínat, co skutečně patří k českým Vánocům," uzavírá Zdechovský.

Témata:  Vánoce Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy