Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jižní Moravu decimuje žloutenka, hygienici se bojí vánočních trhů

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Brno - Od začátku roku Krajská hygienická stanice eviduje na jižní Moravě přes 400 případů žloutenky typu A a každý týden přibývají nové. Neexistuje jedno ohnisko, nákaza se síří v rodinách či mezi přáteli.

"Nejde udělat zásadní opatření, když se nemoc šíří od člověka k člověku. Hlavním faktorem je nedodržování mytí rukou, což vidíme na rodinách, v nichž onemocní tři čtyři členové," řekla Renata Ciupek z hygienické stanice.

Třetina nakažených patří k lidem, kteří například často kouří marihuanu, případně užívají i jiné drogy. "Sdílení cigaret je častou příčinou nákazy," doplnila Ciupek. Většina nemocných je mezi 25 a 44 lety.

Hygienici očekávali, že by se mohl počet nemocných snížit s nástupem zimy, kdy se výrazně utlumí pouliční konzumace jídla a pití, což se však nestalo.

Před vánočními trhy hygienická stanice upozornila, že je potřeba zvýšit obvyklá hygienická opatření na veřejných toaletách a zajistit dostatečné možnosti mytí rukou pro stánkaře. "Chystáme také rozvěšení letáků, kde lidi upozorníme, jak se mají chovat a co jim hrozí. Od začátku léta už jsme vyvěsili letáky na spoustě veřejných míst," uvedl Ciupek.

Hygienici udělali 2100 protiepidemických opatření, jež spočívají ve sledování lidí, kteří jsou žloutenkou bezprostředně ohroženi. "Takové lidi sledujeme 50 dní, což je horní hranice inkubační doby. V případě potřeby očkujeme, což má u žloutenky smysl. Zabrání se rozvoji nemoci," řekla Ciupek.

Témata:  Jihomoravský kraj zdraví nemoc žloutenka lékaři

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy