Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie vám bude moct vzít řidičák za tyto prohřešky

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Řídili jste pod vlivem alkoholu? Policista vám může na místě sebrat řidičský průkaz. Nově by se seznam prohřešků, za které přijdete o řidičák, mohl ještě rozšířit. Ministerstvo dopravy totiž plánuje zpřísnit trestání neukázněných řidičů.

Sazby pokut za dopravní přestupky jsou podle ministerstva dopravy příliš nízké a nejsou pro řidiče dostatečným strašákem. Plánuje proto změnu zákona, která by většinu trestů výrazně zpřísnila. Za nejvážnější přestupky by mohli řidiči nově zaplatit až 75 tisíc korun.

Spolu s tím se také rozšiřuje seznam prohřešků, za které může policie zadržet hříšníkovi na místě řidičský průkaz. Doposud platilo, že řidičák mohli policisté sebrat například tomu, kdo zavinil vážnou dopravní nehodu, řídil pod vlivem alkoholu nebo odmítl dechovou zkoušku.

Nově přibudou také případy, kdy člověk řídí bez profesní způsobilosti nebo bez pravidelné lékařské prohlídky. Naopak za neohlášení dopravní nehody policistovi by se nově řidičák zabavovat neměl.

Lékařskou prohlídkou musejí projít všichni profesionální řidiči a také lidé v 60 a 65 letech, od 68 let se pal musí člověk lékařské prohlídce podrobit každé dva roky.

Člověk, kterému policista řidičák sebere, nemá oprávnění nadále řídit. Pokud by přesto usedl za volant, hrozila by mu pokuta až 25 tisíc a zákaz řízení až na 18 měsíců. Přijít o řidičák můžete také tehdy, když se necháte tzv. vybodovat, tedy za dopravní přestupky získáte celkem 12 bodů. Za tyto přestupky vám může policista na místě zabavit řidičský průkaz (přehled zde).

Témata:  řidiči pokuty Ministerstvo dopravy České republiky dálnice silnice

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.