Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Birke kritizuje Ťoka: Problém s účastí ČD v tendrech zlehčuje

Jan Birke /ČSSD/
Jan Birke /ČSSD/
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Poslanec ČSSD Jan Birke kritizuje šéfa rezortu dopravy Dana Ťoka (ANO). Ten podle něj zlehčuje problém s vyloučením státních Českých drah z výběrových řízení. Situací by se podle něho měl zabývat sněmovní hospodářský výbor. Nejzazší termín pro přijetí legislativních úprav je podle něj květen.

Birke dnes pro ČTK uvedl, že ministerstvo podle něho trestuhodně zaspalo, přestože se záležitost týká i regionální dopravy. Kraje budou moci podle Birkeho vyhlásit nabídková řízení už příští rok.

České dráhy se kvůli novému zákonu o veřejných zakázkách nemohou účastnit tendrů, protože mají akcie v jiné podobě, než norma vyžaduje. Ministr dopravy dnes uvedl, že problém s nezaknihovanými akciemi firmu z tendrů nevyřadí. Noví dopravci, kteří vzejdou ze soutěží, by podle něho měli začít jezdit nejdříve v letech 2018 a 2019. Minimálně rok potrvá, než ministerstvo dopravy soutěže vypíše, a bude tak dost času rozpor v zákonech vyřešit.

Jeho slova ale Birkeho neuklidnila. „Času na přijetí novely zákona o veřejných zakázkách nebo změnu zákona o Českých drahách je v tuto chvíli zoufale málo," reagoval na Ťokova slova. Problém zaknihování akcií Českých drah se netýká jen dálkové dopravy, upozornil.

„Právě v regionální dopravě jsou už dnes vyhlášena takzvaná notifikační řízení. To znamená, že kraje mohou již v roce 2017 vyhlásit nabídková řízení a České dráhy se těchto soutěží nebudou moct zúčastnit," tvrdí Birke.

Témata:  Jan Birke Dan Ťok České Dráhy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:46

Cameron poukázal na to, kudy Rusko obchází sankce

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy