Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cesta poslanců do Číny nebude. Birke se omluví zástupcům čínské ambasády

Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Poslanec ČSSD Jan Birke se dnes sejde se zástupci čínské ambasády, aby se jim omluvil za neuskutečněnou neoficiální cestu českých poslanců. Podle vývoje jednání zváží, zda plán cesty znovu předloží organizačnímu výboru Sněmovny, aby se eventuálně uskutečnila později jako oficiální.

Řada poslanců jet odmítla, do Číny by se tak koncem srpna vydali pouze tři. Návštěva se měla uskutečnit na pozvání čínské strany. Předtím ji na svém červencovém jednání neschválil sněmovní organizační výbor. "Slušně se omluvím, jet ve třech lidech je nejen nedůstojné vůči hostitelům, ale i nesmysl," řekl dnes ČTK Birke. 

Toho pojí s Čínou dlouholeté obchodní vztahy, v letech 1993 až 1996 pracoval jako manažer americko-čínské společnosti se zaměřením na zabezpečení výroby a dodávky strategických surovin v Číně.

Své zástupce do delegace nevyslaly kluby ANO a SPD, zúčastnit se odmítli i poslanci ODS. Podle Birkeho by tak zbyli jen tři zájemci: kromě něj ještě poslanci KSČM Hana Aulická Jírovcová a Zdeněk Ondráček. 

Pozornost vzbudila i loňská cesta poslanců do Číny ještě v minulém volebním období, kterou ale sněmovní organizační výbor tehdy schválil. Tehdejší předseda TOP 09 Miroslav Kalousek vyzval k jejímu zrušení kvůli úmrtí čínského disidenta a nositele Nobelovy ceny za mír Lioua Siao-poa. Účast tehdy odřekly poslankyně Gabriela Pecková (TOP 09) a Pavla Golasowská (KDU-ČSL).

Témata:  Jan Birke Čína Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy