Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Povinná maturita z matematiky bude na odborných školách od roku 2023

Kateřina Valachová, ministryně školství
Kateřina Valachová, ministryně školství
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Povinná maturita z matematiky by měla být na odborných školách až od roku 2023 a nebude se týkat studentů uměleckých, zdravotnických a sociálních oborů.

Při schvalování novely školského zákona, která obsahovala povinnou maturitu z matematiky, se počítalo s tím, že od roku 2021 bude tato zkouška povinná pro zhruba šest desítek oborů, kde se matematika vyučuje nejintenzivněji. Ministryně Kateřina Valachová (ČSSD) nakonec rozhodla, že hned na jaře 2021 bude pouze ve školách poskytujících všeobecné vzdělání.

Předloží dvě varianty, v nichž budou mít střední odborné školy odložený start povinné maturity z matematiky na rok 2022, nebo 2023.

Hlavním důvodem navrhovaného odkladu povinné maturity na odborných školách jsou připravované změny financování regionálního školství od roku 2018. Školy už nebudou placeny podle počtu žáků, takže by nemusely bojovat o každého žáka, řekla ministryně.

O zavedení povinné maturity z matematiky měli velký zájem zaměstnavatelé reprezentovaní Svazem průmyslu a dopravy. Bývalý ministr Marcel Chládek (ČSSD) ji chtěl spustit už v roce 2019, ale Valachová to odložila. Studenti středních škol, kde bude zavedena, budou povinně maturovat ze tří předmětů. Vedle českého jazyka a matematiky to bude ještě cizí jazyk.

Témata:  školství maturity Kateřina Valachová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy