reklama

Zeman britské královně popřál pevné zdraví, mnoho štěstí a úspěchu. "S potěchou vzpomínám na předchozí setkání během Vaší státní návštěvy v České republice v dubnu 1996 a u příležitosti 70. výročí vylodění v Normandii v červnu 2015. Bylo pro mě ctí a zároveň také radostí potkat Vás a rozprávět s Vámi," uvedl český prezident.

Poznamenal, že vztahy se Spojeným královstvím má Česko tradičně přátelské a že se úspěšně rozvíjejí třeba v ekonomické, politické a kulturní oblasti. Zároveň vyjádřil vděčnost "za množství programů výměny studentů a mládeže" mezi Českem a Velkou Británií. "Jsem pevně přesvědčen, že mladá generace hraje klíčovou roli v zachování a posílení vzájemného přátelství," dodal.

K životnímu jubileu dnes Zeman popřál i švédskému králi

Vaše Veličenstvo,

dovolte mi, abych Vám jménem svým i jménem občanů České republiky srdečně poblahopřál k Vašemu významnému životnímu jubileu.

Bezproblémové a přátelské vztahy mezi našimi zeměmi navazují na tradici dlouholeté spolupráce, především v oblasti kultury, vzdělanosti, vědy a výzkumu. Těší mě, že jsme i dnes svědky dalšího prohlubování vzájemných vazeb v této oblasti, ať už formou výměny studentů nebo prostřednictvím spolupráce českých nanotechnologických center a společností se švédskými partnery. Bylo by mi potěšením, kdyby se nám během nadcházejících let podařilo najít příležitost ke společnému setkání a kdybychom tak mohli ze svých funkcí přispět k dalšímu prohloubení přátelství mezi Švédským královstvím a Českou republikou.

Dovolte mi, Vaše Veličenstvo, abych Vám ještě jednou pogratuloval a popřál Vám pevné zdraví, mnoho úspěchů a spokojenosti.

S úctou

Miloš Zeman
prezident České republiky

(Zdroj: hrad.cz)