Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemědělci dostanou od státu 2,8 miliardy korun

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Vláda dnes schválila návrh národních zemědělských dotací. Zemědělci a potravináři by tak měli v příštím roce získat zhruba 2,8 miliardy korun, což je proti letošnímu plánu o 560 milionů korun víc.

Nejvíc peněz, 1,9 miliardy korun, by mohli dostat farmáři v živočišné výrobě, uvádí materiál. V nákazovém fondu by mělo například být 600 milionů korun a v programech na zlepšování životních podmínek zvířat 500 milionů korun.

Počítá se i s více než čtvrt miliardou na rostlinnou výrobu, 415 milionů korun by mělo zamířit do potravinářství a 213 milionů do dalších odvětví.

Včelaři by například měli získat na podporu zachování počtu včelstev 105 milionů, pěstitelé na obnovy ovocných sadů 65 milionů korun, na budování kapkové závlahy v sadech, chmelnicích či na vinicích dalších 25 milionů korun.

Národní dotační programy tvoří jen část podpor, každoročně dostávají zemědělci okolo 32 miliard korun z evropských zdrojů. Další peníze jsou ještě v tzv. Programu rozvoje venkova. Z něj mohou čerpat do roku 2020 téměř 97 miliard korun.

Témata:  vláda zemědělci dotace

Aktuálně se děje

10:06

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy