Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Významný den pro Karla IV.? Vláda se postavila proti

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: EuroZprávy.cz

Praha - Vláda nepodpořila poslanecký návrh, podle kterého by měli císař a král Karel IV. a jeho matka Eliška Přemyslovna významný den v kalendáři. Pokud by novelu parlament přesto schválil rozšířil by se počet významných dnů na 12.

Předkladatelé úpravy v čele s Augustinem Karlem Andrlem Sylorem (Úsvit) navrhují, aby významný den připadal na 14. května, tedy den císařova narození. Na rozdíl od svátků jde o dny pracovní, mají spíše symbolický význam.

Obdobná novela zákona se už loni a letos v parlamentu projednávala, kvůli jiným pozměňovacím návrhům ale nakonec nebyla přijala. Loni v dubnu předložila skupina poslanců novelu, která měla významným dnem připadajícím na 31. srpna připomenout spojení Přemyslovců s Lucemburky.

Sněmovna ji upravila tak, že by měl 14. května významný den Karel IV. a 1. října senioři, navíc by se doplnil název svátku Den boje za svobodu a demokracii o Mezinárodní den studentstva.

Témata:  vláda Kalendář

Aktuálně se děje

2. května 2024 21:08

V pražské ZOO se narodilo mládě orangutana. Už pije mateřské mléko

V ZOO Praha se ve čtvrtek krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě jedenáctileté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoologické zahradě. Otcem je dvaadvacetiletý samec Pagy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy