Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České ministerstvo zahraničí pomáhá Čechům zadrženým v Turecku. Nechtěli páchat terorismus, tvrdí

Miroslav Farkas
Miroslav Farkas
Foto: Facebook

Praha – České ministerstvo zahraničí poskytuje českým občanům zadrženým v Turecku, paní Markétě Všelichové a panu Miroslavu Farkasovi, konzulární pomoc. Podle úřadu Dvojice Čechů zadržená v Turecku nemířila do Sýrie za účelem teroristické činnosti.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) ve středu uvedl, že doufá ve vyhoštění dvojice Čechů z Turecka. Řešení ale podle něj nelze očekávat rychle.

Podle ministerstva jsou zadržení Markéta Všelichová a Miroslav Farkas obviněni ze závažných trestných činů podle tureckého práva, konkrétně z členství v ozbrojené teroristické organizaci. „Podle dostupných informací ministerstva zahraničních věcí nebylo účelem cesty této dvojice do Sýrie účast na teroristické činnosti," píše se v prohlášení české diplomacie. Toto hodnocení činnosti Čechů rezort v pondělí předal tureckému velvyslanci v ČR a turecké straně ho poskytne i Zaorálek při návštěvě Turecka 13. prosince.

Konzulární pomoc pro zadržené Čechy podle MZV spočívá ve zprostředkování kontaktu s příbuznými, zajištění spojení s českými konzulárními úředníky v Turecku a jejich případných návštěvách zadržených ve vazbě. Konzulární úředníci také zadrženým doporučí vhodného advokáta, případné se budou účastnit soudních líčení.

Úřad nedisponuje informacemi, podle kterých by mohlo být jednání zadržené dvojice trestné jako „teroristický útok" podle českého práva. Upozornilo ale zároveň, že Turecko považuje milice syrských Kurdů YPG, ke kterým se zadržení Češi veřejně hlásí na sociálních sítích, za pobočku turecké Strany kurdských pracujících (PKK), která je v Turecku i všemi státy Evropské unie řazená k teroristickým skupinám. „Při prokázání vznesených obvinění hrozí oběma českým občanům vysoké tresty," uvedlo ministerstvo

O zadržení Čechů kvůli údajné příslušnosti ke kurdským milicím informoval turecký tisk minulý čtvrtek. Dvojice podle něj uvedla, že prošla výcvikem v německých speciálních silách a ve francouzské legii. Oba se veřejně prezentují jako prokurdští aktivisté a opakovaně cestují do kurdských oblastí Sýrie a Iráku, aby dle svých slov pomáhali místním obyvatelům v boji proti tzv. Islámskému státu.

Ministerstvo také zdůraznilo, že Česká republika odsuzuje terorismus plně v jakékoli formě a v boji proti němu je aktivní na mnoha úrovních.

Témata:  Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Kurdové Češi zadržení v Turecku

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy