Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan chce otevřít uprchlíkům hranice? Sobotka odmítá "politické vydírání"

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ankara dnes opět pohrozila EU, že ukončí dohodu o migrantech a otevře hranice. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v reakci odmítl "snahy o politické vydírání" ze strany Turecka.

Dohoda EU s Tureckem z letošního března výrazně zbrzdila příliv uprchlíků z Turecka do Řecka. Unie za to Ankaře přislíbila značnou finanční pomoc, pokrok v přístupových rozhovorech a uvolnění vízového režimu. Turecko ale unii obviňuje, že dohodu neplní.

Sobotka řekl, že obě strany musí dělat maximum pro dodržování jarní dohody. "Česká vláda tuto dohodu podpořila, protože se jedná o jeden z důležitých nástrojů k řešení migrační krize, který vychází z naší dlouhodobé priority - principu ochrany hranic a zastavení nelegální migrace," uvedl v prohlášení.

Dohoda je podle Sobotky postavena na jasně daných povinnostech, které Evropa plní. "Proto aktuální vyhrůžky z turecké strany nejsou na místě," řekl. Strašení migrační vlnou se nesmí stát předmětem politického obchodu, dodal.

Za zásadní považuje premiér pokračování dialogu, ve kterém by měla EU zdůrazňovat zájem na demokratickém Turecku. Evropa musí ale pokračovat i v projektech, které posílí vnější hranice nezávisle na Turecku.

Témata:  Bohuslav Sobotka EU Turecko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy