Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boj proti Babišovi: Pravice chce v Senátu zrušit EET

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Pravicoví senátoři zavrhují i změny v zákoně o elektronické evidenci tržeb a koncem listopadu navrhnou zrušení EET. V horní komoře ale sami nemají dost hlasů.

O zrušení, s nímž navíc neuspěla ani pravice ve Sněmovně, usilují ODS spolu se Starosty a nezávislými a senátorem Ivo Valentou.

Odpůrci EET vytýkají nepřipravenost a zejména to, že si podnikatelé a živnostníci budou muset na své náklady pořídit přístroje, které stát využije k jejich kontrole. Předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil to označil za vrchol státní arogance. Za absurdní pokládá to, že za technické nedostatky a výpadky systému nebude odpovědné ministerstvo financí, ale podnikatelé, a to bez nároku na kompenzaci.

Předseda senátorského klubu Starostové a nezávislí Jan Horník uvedl, že stamilionový projekt EET vznikl bez řádného výběrového řízení. "Obce jsou popotahovány za kdejakou nejasnost či chybu při výběrových řízeních. A takto velká zakázka je zde zadána bez otevřené soutěže. To považuji za nehoráznost a pokrytectví," uvedl.

Rovněž podle Valenty byl zákon špatně připraven. Utvrzuje ho v tom snaha prosadit některé změny a "nepochopitelné diskriminační výjimky". Andrej Babiš (ANO) chce za týden ve Sněmovně navrhnout, aby z EET mohli být vyjmuti živnostníci, kteří mají daň stanovenou paušálem a roční podnikatelské příjmy do 250 tisíc korun.

"Předložit a schválit zákon o zrušení EET je jedinou možností, jak zastavit tento šikanující zákon. Jsme proto rádi, že senátor Ivo Valenta, který byl zvolen do horní komory parlamentu, stále hrdě nese prapor boje na ochranu živnostníků a malých podnikatelů a společně s dalšími stejně smýšlejícími senátory tento zákon předkládají," uvedl Petr Bajer, předseda Strany soukromníků ČR.

Témata:  elektronická evidence tržeb Senát Parlamentu České republiky Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy