Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman se pustil do novinářů. Zákon o hanobení prezidenta by schválil

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Podbořany (Ústecké) - Pokud by parlament schválil kontroverzní zákon o hanobení hlavy státy, prezident Miloš Zeman by ho nevetoval. Řekl to dnes na závěr své návštěvy Ústeckého kraje.

"Tento zákon nemohu vetovat, protože jsem prezident a byl bych v konfliktu zájmů," řekl Zeman. Z obdobných důvodů podle vlastních slov nemůže vetovat ani protikuřácký zákon, je totiž kuřák.

"Jak pozoruji cvrkot kolem tohoto zákona a zejména běsnění naší mediální stoky, tak se domnívám, že minimálně do parlamentních voleb tento zákon nebude Sněmovnou ani projednán," řekl dnes prezident.

Zákon o hanobení prezidenta původně podepsalo 64 poslanců z řad KSČM, ČSSD, hnutí ANO a Úsvitu. Někteří poslanci ČSSD a ANO posléze své podpisy stáhli, nebo o tom uvažují. Odvolali je i zákonodárci za Úsvit.

Za veřejné hanobení prezidenta navrhují předkladatelé až roční vězení. Chtějí doplnit taky přestupkový zákon. Postih by hrozil lidem, kteří by znevážili postavení prezidenta při výkonu pravomoci.

Témata:  Miloš Zeman zákony

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy