Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman jednal s Valachovou o školství. Financování soukromých SŠ se má radikálně změnit

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman se dnes v Lánech sešel s ministryní školství Kateřinou Valachovou (ČSSD). Podle jejích slov Hrad podpořil změny financování regionálního školství i kariérní řád.

Schůzky se zúčastnil například také bývalý ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) nebo guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

Valachová byla ráda, že získala prezidentovu podporu pro legislativní změny, kterými se nyní zabývají poslanci. Zeman podpořil také její snahu o zvyšování platů učitelů a poukázal na špatnou situaci nepedagogických pracovníků.

Při páteční tiskové konferenci na závěr návštěvy Ústeckého kraje Zeman mluvil o tom, že Valachové navrhne "kacířskou myšlenku", aby se dotace soukromým školám přerozdělovaly se zvýhodněním technických oborů. Dnes podle Valachové upřesnil, že se mu nelíbí neobsazenost soukromých středních škol, častá nabídka oborů neperspektivních na trhu práce.

Ministryně plánuje, že do konce roku předloží koaliční radě návrh změn financování soukromých škol. Reforma, kterou projednává Poslanecká sněmovna, se týká jen veřejných škol.

S prezidentem mluvila také o nových kandidátech na profesuru, které ve středu schválila vláda. "Potěšilo mě, že prezident všech 55 profesorů jmenuje. Dekrety jim předám já v Karolinu ještě před Vánoci," doplnila Valachová.

Témata:  školství Miloš Zeman Kateřina Valachová

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy