Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chystají se velké změny pro lékaře i pacienty, vláda projedná strategii elektronického zdravotnictví

Operace, ilustrační fotografie
Operace, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Vláda na svém pondělním zasedání projedná národní strategii elektronického zdravotnictví pro období 2016 až 2020. Počítá například se sdílením informací o léčbě pacienta jednotlivými poskytovateli zdravotní péče či elektronickým objednání zdravotní péče. Materiál už dříve ve vnitřním připomínkovém řízení kritizovala Koalice soukromých lékařů.

Zdravotnická zařízení v ČR jsou sice už nyní vybavena komunikačními a informačními technologiemi, ale informace o zdravotním stavu pacienta mezi sebou sdílejí nedostatečně nebo vůbec. Ještě horší je zřejmě situace v následné zdravotní a sociální péči.

"Důsledkem nedostatečné komunikace dochází nejen k nižší efektivitě poskytovaných zdravotních služeb, ale především k vyšší zátěži pacienta (např. opakovaným vyšetřením) a v některých případech dokonce i k ohrožení bezpečnosti léčby," uvádí předkládací zpráva k materiálu. Tomu by měla elektronizace zdravotnictví zamezit.

Měl by také vzniknout Národní zdravotnický informační portál, který umožní lidem například konzultaci s lékařem na dálku, elektronické objednání zdravotní služby a následné vyzvednutí léků na elektronický recept. Lékárna by si elektronicky ověřila, zda pacienti neužívají více léků se stejnou účinnou látkou.

Podle Koalice soukromých lékařů je ale strategie "nebezpečná pro lékaře i pacienty", nic neuspoří, naopak přesměruje velké částky od péče o nemocné do IT technologií. Řada lékařů odmítá povinné zapojování do elektronické komunikace, nechtějí zpřístupňovat své léčebné know-how.

Témata:  zdravotnictví vláda pacienti

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy