Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Geolog varuje: Neotevírejte dálnici D8, není bezpečná

Ministerstvo dopravy
Ministerstvo dopravy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Jedním z hostů dnešních Otázek Václava Moravce České televize byl geolog z Akademie věd ČR Vladimír Cajz. Nebezpečí na stavbě dálnice D8 přes České středohoří do Ústí nad Labem a dále do Německa podle něj nejsou vyřešena. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) jeho slova odmítl.

V červenci 2013 se po silných deštích utrhl svah u Litochovic na Litoměřicku. Sesuv zavalil rozestavěný úsek dálnice asi v délce 200 metrů a značně poškodil i nedalekou železniční trať.

"Znám geologickou stavbu. Vím, že je to nebezpečné od samého počátku, a obávám se, že veškerá nebezpečí ještě nejsou ošetřena," uvedl dnes Cajz v ČT. Plánované otevření D8 17. prosince by tak nedoporučil.

Stavbu D8 v televizi kritizovala i bývalá pracovnice ŘSD Miloslava Pošvářová, odvolaná z ředitelství předloni, která působí ve Stínovém ŘSD založeném podnikatelem v dopravě Radimem Jančurou. Podle Pošvářové chybí na stavbě síť bodů pro měření změn na daném úseku dálnice po uvedení do provozu.

Mluvčí ŘSD Jan Rýdl ale řekl, že ředitelství má informace z čidel na stavbě každou hodinu a podle měření nevykazují ani dříve problematická místa žádné potíže. Geolog Cajz podle něj není součástí realizačního týmu dálnice. "Nemá relevantní data, nemá dokumentaci a nezná tu stavbu," dodal Rýdl.

Témata:  dálnice D8 Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Ministerstvo dopravy České republiky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy