reklama

Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský přiznává, že v posledních měsících se stále více ukazuje, že EU neumí prodat svoje úspěchy a chybí jí skuteční lídři, kteří by dokázali lidem jasně a srozumitelně vysvětlit jednotlivé kroky a pravomoci EU.

To se podle něj velmi zřetelně ukazuje i na "hloupostech", které se v ČR šíří a ve vzrůstající nedůvěře v tuto instituci. "Není ale divu, když předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker po smrti kubánského diktátora a vraha několika tisíc lidí Fidela Castra vyjadřuje soustrast s tím, že „svět ztratil muže, který byl pro mnohé hrdinou". (originál: With the death of Fidel Castro, the world has lost a man who was a hero for many), což je pro mě naprosto za hranou přijatelnosti toho, co jsem schopen od předsedy Evropské komise tolerovat. A proto se od tohoto vyjádření veřejně distancuji," píše Zdechovský v komentáři, který poskytl serveru EuroZprávy.cz.

Předseda Komise by se tak prý měl zamyslet nad tím, zda opravdu reprezentuje demokratické principy Evropské unie a je schopen odlišit hrdinu od diktátora. "Hitler, Stalin, Gottwald či Kaddáfí byly možná pro někoho hrdiny, ale neznám státníka demokratické země, který by je takto nazval. Doma nás učili, že o mrtvých jen dobře. Ale v případě lidí, kteří mohou za smrt mnoha jiných lidí, lze udělat výjimku," podotkl.

Když před 5 lety zemřel Kaddáfí, tehdejší předseda Komise José Manuel Barroso uvedl: Smrt Kaddáfího značí konec éry despotismu a represí, kvůli nimž lidé Libye trpěli až příliš dlouho. "Prostě o tyranech se žádná slova o hrdinech nepíší. Kuba není demokratických státem a bitím a zavíráním politických vězňů nikdy nebude," doplnil europoslanec.

Tento rok europarlament přijal mnoho usnesení a opatření, které lidem skutečně usnadní život, a podle europoslance ani nejzapřisáhlejší kritici EU nemohou říct, že je to jen drahá zbytečnost. Prosadilo se například vzájemné uznávání technických u aut, uznávání vysokoškolských diplomů, mezinárodních sňatků. Prostě věcí, které výrazně snižují byrokracii a občané se vyhnou placení značných administrativních poplatků.

"Ale i kdyby udělala Evropská unie sebevíce pozitivních věcí, těžko přesvědčí své odpůrce, pokud v jejím čele bude stát člověk vyjadřující respekt k diktátorům. Můžeme si stokrát říkat, že EU je o hodnotách. Ale jak se mohli mnozí z nás poučit na příkladu Brexitu, tak je především o lidech, kteří jí reprezentují a hájí její zájmy. A to bohužel v případě svého vyjádření ke smrti Fidela Castra předseda Komise rozhodně nečinil," uzavřel.