Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda řešila změny v EET. Debata byla ostrá

Jan Mládek /ČSSD/ ministr průmyslu a obchodu
Jan Mládek /ČSSD/ ministr průmyslu a obchodu
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) předloží Sněmovně změny v systému elektronické evidence tržeb (EET) jako poslanec ve formě pozměňovacího návrhu.

Vláda dnes k jeho záměru nepřijala žádné usnesení, řekl novinářům ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Sociální demokracie podle něj změnu posoudí jako každý jiný poslanecký návrh. Babišova iniciativa by mohla způsobit vlnu dalších pozměňovacích návrhů a přinést nepřehlednou situaci, obává se podle Mládka ČSSD.

Babiš chce vyjmutí plateb ve webových obchodech provedených kartou přes internet a malých živnostníků z EET přiložit k daňovému balíčku, který mimo jiné obsahuje další zvýšení slev na děti. Balíček bude projednávat Sněmovna tento týden. Ministr Babiš měl podle Mládka "problém pochopit nepsaná pravidla", že člen vlády by s podobnými změnami neměl přicházet formou pozměňovacích poslaneckých návrhů.

Ministr financí s návrhy změn přišel minulý týden na koaliční radě. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) kritizoval způsob, jakým byl záměr předložen, a Babiše vyzval, ať dnes ministrům představí konkrétní dopady předpisu. Měl je také ujistit, že nepřijde s dalšími návrhy na poslední chvíli. Předseda hnutí ANO na jeho dopis o víkendu odpověděl s tím, že vládě informace nepředloží, ale z pozice poslance dá návrh rovnou zákonodárcům.

Kabinet se nakonec bodem přes hodinu zabýval, Mládek popsal atmosféru na twitteru jako živou, později před novináři jako zvláštní či hořkou. "Pan ministr měl problém pochopit nepsaná pravidla, že člen vlády by neměl nosit poslanecké návrhy," uvedl Mládek. ČSSD se obává, že s podobnými návrhy přijde podle jeho vzoru řada poslanců a situace bude nepřehledná, dodal. EET je koaličním projektem, ale za technické provedení je odpovědné ministerstvo financí, vyplynulo podle Mládka z debaty.

Témata:  elektronická evidence tržeb vláda Andrej Babiš Jan Mládek

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy