Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Armáda ČR potřebuje bezpilotní letouny, jinak nebude plnohodnotná, burcuje Zeman

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman dlouhodobě doporučuje české armádě, aby do výzbroje zapojila bezpilotní letouny. Po pozorovacích dronech by měla ve druhé vlně podle hlavy státu pořídit bojové letouny, bez nichž v budoucnosti nebude zcela plnohodnotná.

"Já se domnívám, že při úvahách (...) bychom v akvizicích o této nové technice neměli příliš váhat," řekl Zeman. "Armáda bez této techniky v budoucnosti nebude zcela plnohodnotná, podobně jako kdysi nebyla plnohodnotná armáda, která neměla tanky," dodal.

Prezident připomněl, že plně podporuje tendenci armády postupně zvýšit výdaje na obranu na dvě procenta hrubého domácího produktu. Součástí tohoto závazku je ale také to, aby minimálně 20 procent výdajů šlo na investice. Nad jejich dlouhodobým charakterem by se armáda měla podle prezidenta zamyslet. Připomněl "celou řadu tragédií v akvizicích", kterou si armáda v minulosti prošla - desetimiliardové ztráty v letounech L-159, nákup letounů CASA či nákup obrněných transportérů.

Kromě starších dronů mají čeští vojáci k dispozici i bezpilotníky Scan Eagle, které používají k průzkumu kolem letecké základny Bagrám v Afghánistánu. Armáda je dostala od USA. Prostějovský 102. průzkumný prapor má k dispozici i další americký stroj UAV RQ-11B Raven, který váží pouze necelé dva kilogramy a startuje odhozem z ruky. Žádný z těchto strojů není určen pro boj.

Témata:  Miloš Zeman Armáda České Republiky "bezpilotní letouny ""drony"""

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy