Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při loupeži udusili seniora, dalšího týrali. Třem mužům hrozí až výjimečný trest

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Brno - Krajský soud v Brně řeší kauzu tří mužů, kteří jsou podezřelí z porušování domovní svobody, loupeže a vraždy seniora. Hrozí jim 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest včetně doživotí.

Obžalovaní Simon Baier, Michal Cvan a Jozef Minár si podle spisu loni v Ivančicích na Brněnsku vyhlédli osamělého muže (†90), který měl být podle jejich informací při penězích. Podle státní zástupkyně Zuzany Zámoravcové šli do jeho domu krást i za cenu toho, že seniora usmrtí.

Na hlavy si dali kukly, vybavili se pistolí a elektrikářskými páskami. Seniora našli v ložnici. Když začal křičet o pomoc, svázali ho a bili do hlavy. Poté ho udusili, to vše dva dny před Štědrým večerem.

K jiné akci si vytipovali dům v Lysicích na Blanensku, kde bydlel osamělý muž (63). Také s kuklami na hlavách a teleskopickým obuškem vnikli do domu, muže obuškem uhodili do hlavy, poté do nohou, aby upadl.

"Když muž prosil o odlepení pásky, že nemůže dýchat, prořízli mu na ústech díru a křičeli na něj, ať se nehýbe, nebo že ho podříznou," uvedla státní zástupkyně. Poté ho polévali slivovicí a škrtali kolem něho zapalovačem. Křičeli na něj a vynutili si vydání platební karty i s PIN kódem, peníze a zlaté řetízky. Dům opustili podle spisu po jedné až dvou hodinách, muže nechali svázaného. Později ho našel jeho bratr.

"Nesouhlasím s obžalobou, že jsem spáchal trestný čin vraždy. V obou případech jsem šel krást. Nepoužil jsem žádné násilí a cítím vinu, za to, že se to stalo," řekl u soudu Baier. Další obžalovaný Cvan uvedl obdobně, že šli jen krást, ne vraždit. Třetí z obžalovaných mužů je cizí státní příslušník, u soudu vypovídat odmítl, nevypovídal ani v přípravném řízení.

Témata:  vražda přepadení

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy