Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Amazon otevřel u distribučního centra v Dobrovízi u Prahy železniční zastávku

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Dobrovíz (u Prahy) – V Dobrovízi u Prahy vznikla nová železniční zastávka. Otevřel ji americký internetový prodejce Amazon. Vznikla přímo u jeho distribučního centra. Amazon v Dobrovízi otevřel v roce 2013 centrum vráceného zboží a loni tam zahájilo provoz i distribuční centrum firmy.

Kromě nové stanice přibylo přímé spojení do Prahy na Masarykovo nádraží, které budou zajišťovat dva páry nových spojů. Zaměstnanci společnosti budou mít možnost jezdit vlakem zdarma, zastávka poslouží i obyvatelům Dobrovíze a dalších vesnic. Ve všední dny projede zastávkou 13 párů spojů.

V Amazonu pracuje 2300 stálých zaměstnanců a k tomu další 4000 brigádníků, kteří sem budou dojíždět ve špičce do konce prosince. Společnost předpokládá, že až 30 procent zaměstnanců pracujících v centrech v Dobrovízi postupně začne využívat dopravu vlakem. „Budeme tedy moci snížit počet našich autobusů, které využívají zaměstnanci k dopravě z a do Dobrovízi," uvedl na dnešním slavnostním otevření zastávky personální ředitel Amazonu pro střední a východní Evropu Karel Foltýn. Bezplatný svoz do práce využívá 97 procent lidí.

Jízdní řád nových přímých vlaků ze zastávky Dobrovíz-Amazon na pražské Masarykovo nádraží a zpět je přizpůsoben tak, aby odpovídal začátkům a koncům pracovních směn v distribučním centru Amazonu.

Nově otevřené nástupiště je dlouhé 90 metrů, pokud by vlakem cestovalo velké množství lidí, bude možné jej prodloužit až na 200 metrů. Problémem by nemělo být ani zvýšení počtu vagonů i jednotlivých spojů, pokud budou vytížené. Podle náměstka generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu Michala Štěpána je také důležité, že je vybudováno záchytné parkoviště v Hostivici u Prahy, ze které pak mohou lidé do Dobrovíze dojet vlakem.

Kolik Amazon do výstavby investoval, společnost nezveřejnila, podle odhadů činila minimálně miliony korun, protože bylo třeba investovat nejen do samotné zastávky, ale i do systémů na trati a podobně.

Na vzniku zastávky Amazon spolupracoval se Středočeským krajem, obcí Dobrovíz a Českými drahami. Trať ve směru od Prahy vede za Dobrovízí a Středokluky dál směrem na Slaný, v tomto úseku ale zatím pravidelná osobní doprava nejezdí, pouze sezonní turistický vlak. Velká část lidí využívá pro cestování spíše dálnici D7.

Témata:  Amazon železnice vlaky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy