Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změny v kontrole zpravodajských služeb zřejmě Sněmovnou projdou

Poslanci za ČSSD v čele s Milanem Urbanem
Poslanci za ČSSD v čele s Milanem Urbanem
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Poslanecká sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o zpravodajských službách. Podle ní by pod sněmovní kontrolu měly spadat všechny zpravodajské služby, včetně civilní rozvědky. Na činnost zpravodajců navíc bude dohlížet taky nezávislý orgán.

V dnešním čtení zazněly jen dílčí pozměňovací návrhy, zamítnutí normy nikdo nepožadoval. Poslanci budou v závěrečném schvalování hlasovat zejména o změně v odměňování členů nezávislého kontrolního orgánu. Vládní návrh předpokládá paušál 20.000 korun měsíčně. Předseda bezpečnostního výboru Roman Váňa (ČSSD) chce výši odměny navázat na platovou základnu, z níž se počítají soudcovské platy.

Bezpečnostní výbor chce v novele formálně upřesnit sněmovní kontrolu a u Vojenského zpravodajství vypustit vymezení, že se stará i o bezpečnost, zůstala by jen obrana. Sněmovna bude předlohu schvalovat patrně v lednu a je možné, že omezení u vojenských zpravodajců nepřijme.

Sněmovní komise v tuto chvíli kontrolují činnost Bezpečnostní informační služby, tedy civilní kontrarozvědky, a Vojenského zpravodajství, což je jednotná armádní zpravodajská služba, jež se zaměřuje na rozvědnou i kontrarozvědnou práci. Nově by měly dohlížet i na Úřad pro zahraniční styky a informace, tedy civilní rozvědku.

Kromě toho by měl vzniknout pětičlenný orgán nezávislé kontroly. Složený by měl být z důvěryhodných, bezpečnostně prověřených a veřejností respektovaných osob. Kontroloval by všechny zpravodajské služby, navíc i takzvané živé věci, byť s omezeními. Služby by nemusely předávat například údaje, které by mohly akce zmařit.

Původní návrh počítal s tím, že by jeho členy mohli být jen soudci, státní zástupci či členové kolegia Nejvyššího kontrolního úřadu. Aktuální verze naopak soudce výslovně vylučuje a požaduje to, aby člen byl občanem ČR, dosáhl 40 let a kromě vysokoškolského právnického vzdělání měl právě prověrku na stupeň přísně tajné. Členy má vybírat Sněmovna na návrh vlády na dobu pěti let.

Do kontrolního orgánu by se neměli dostat lidé, kteří byli v posledních třech letech příslušníky nebo zaměstnanci bezpečnostních sborů a ozbrojených sil. Zákon vylučuje kromě soudců taky prezidenta, členy vlády, jejich náměstky, poslance i všechny zastupitele.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vojenské zpravodajství BIS (Bezpečnostní informační služba ČR)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy