Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politika je hnus. Radši bych se vrátil k podnikání, tvrdí Babiš

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že šéf vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) i poslanci sociální demokracie lhali, když tvrdili, že novela o střetu zájmů postihne až budoucí ministry.

Poslanci dnes podpořili senátní verzi zákona, který zřetelně cílí na předsedu hnutí ANO. Podle něj se Babišovy firmy nebudou moci ucházet o nenárokové dotace, veřejné zakázky a investiční pobídky.

Zákon podle předsedy hnutí ANO pochází z dílny premiéra Sobotky a předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. „Má mě dostat z politiky, aby si tady tradiční strany dělaly opět svoje kšefty a já jim v tom nebránil," napsal.

Babiš ČTK sdělil, že další postup projedná s právníky. Rozhodne se o něm až poté, kdy zákon začne platit.

Poslanci, kteří předpis podpořili, podle šéfa státní kasy schválili vědomě protiústavní zákon. „Poslanci zneužívají Sněmovnu pro politický boj proti mně, místo aby přijímali zákony pro lidi, a to je nehorázné," napsal Babiš.

„Politika je strašný hnus. Radši bych se vrátil k podnikání, ale pokud mám podporu některých občanů, tak to nechci vzdát," řekl.

Předpis se podle něj dotýká všech jeho firem. „Pro tak velké firmy jako já vlastním, je to problém. Vznikají nám škody, považuji to za skandální," uvedl majitel skupiny Agrofert. O svém dalším postupu nechtěl spekulovat. "Pokud mi to právníci doporučí, budu bojovat proti protiústavnosti toho zákona," řekl.

Poslanci ANO dnes hovořili o tom, že předpokládají, že se kvůli předpisu obrátí na Ústavní soud. Babiš to nechává na nich. 

Autor úpravy o dotacích a zakázkách a pobídkách, poslanec TOP 09 Martin Plíšek ČTK napsal, že zákon by měl přispět k tomu, "aby ministři sloužili České republice, a nikoli svým podnikatelským zájmům". Tyto pasáže mají platit prakticky hned potom, co novela vyjde ve sbírce. Až na nově jmenované ministry a na další funkcionáře dopadne pasáž o zákazu provozování některých médií, jak ji prosadil nastupující ministr pro legislativu Jan Chvojka (ČSSD). Podle tiskové zprávy ČSSD míří "proti oligarchizaci naší země".

Témata:  Andrej Babiš Sociální demokracie (SOCDEM) Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy