Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Doplatek na bydlení pro lidi na ubytovnách se možná sníží

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Poslanci se dnes v opakovaném druhém čtení zabývali vládní novela, jež by snížila státní doplatky na bydlení chudším lidem, kteří žijí v ubytovnách. Do materiálu, který je těsně pře schvalováním, chtějí někteří vložit do předlohy o hmotné nouzi určité pravomoci obcí ve vztahu k poskytování dávek.

Vládní novela předpokládá, že se doplatek na bydlení sníží z 90 procent státem stanovených nákladů na bydlení nejvýše na 80 procent. Úřady práce by jej navíc mohly obyvatelům ubytoven přiznat až tehdy, pokud by v obci lidé nemohli sehnat běžné bydlení a měli by k ní nějaký vztah.

Právě kvůli sporu o navrhované zrušení problematického ustanovení o souhlasu obce se projednávání materiálu v dolní komoře protahuje. Souhlas obce do normy prosadili v minulosti poslanci na návrh opoziční ODS a platí od loňského jara. V praxi ale působí potíže a mohla by být podle ministerstva práce a sociálních věcí v rozporu s ústavním pořádkem.

Vladislav Vilímec u ODS požaduje, aby mohli obecní úředníci opatřením obecné povahy vyhlásit „oblasti se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů". Úřad práce by tam nemohl vyplácet doplatky novým žadatelům. Podobný pozměňovací návrh podala poslankyně ANO Jana Pastuchová, podle kterého by obce nedávaly k poskytnutí dávky souhlas, ale žadatelům by písemně doporučovaly další postup. Doporučení by mělo být jedním z podkladů, na jejichž základě úřad práce o dávce rozhoduje.

Oba chtějí zároveň zrušit ustanovení, podle kterého by pracovníci úřadu práce museli s nájemníkem vypracovat motivační plán s opatřeními a harmonogramem k nalezení bytu. Pastuchová také navrhla, aby část příspěvku na živobytí mohly úřady vyplácet lidem poukázkami na nákup zboží.

Nezařazený Karel Fiedler (Řád národa) a další členové petičního výboru chtějí do novely vložit ochranu společenství vlastníků jednotek . Doplatky by mohly jít přímo společenství, pokud vlastník bytu, jenž jej pronajímá lidem v hmotné nouzi, nehradí příspěvky do fondu oprav nebo náklady na služby.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky bydlení ubytovny

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 20:14

Kreml nemá strach ze zvratu kvůli raketám ATACMS v rukou Ukrajinců

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy