Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovna schválila novelou zákona snazší registraci vozidel

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovna dnes schválila novelu zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. Motoristé by tak v budoucnu už nemuseli chodit vyřizovat změny pouze na úřady podle svého bydliště nebo sídla firmy. Mohli by je vyřídit i v obcích s rozšířenou působností. Normu nyní projedná Senát.

Zrušení místní příslušnosti úřadů registru vozidel je dalším ulehčením pro majitele aut. Od začátku loňského roku už nemusí při převodu vozu na registr vozidel chodit prodávající i kupující zvlášť, ale stačí jediná návštěva.

Podle vlády se očekává, že se zájemci budou více obracet na úřady ve větších městech, hlavně v Praze, naopak v menších sídlech by mohlo žádostí ubýt. Přesun do větších měst se dá také očekávat v případě schvalování dovezených vozidel. Pokud však budou některá registrační místa přetížena, přesune se zájem do méně vytížených míst.

Poslanci podpořili návrh hospodářského výboru, který stanoví, že pokud prodávající nebo kupující neposkytne součinnost při zápisu auta na nového vlastníka, bude moci úřad tuto změnu zapsat na žádost druhé strany, tedy nového nebo dosavadního vlastníka.

Další část novely míří na nedovolené úpravy částí vozidel. Pokud by některý autoservis například chtěl odstranit filtr pevných částic u aut s dieselovým motorem, musel by provozovatele ze zákona písemně upozornit na to, že vozidlo tím ztratí technickou způsobilost k provozu. Upozornění by muselo být i součástí inzerátu.

Poslanci schválili také další návrh hospodářského výboru, aby výrobci museli umísťovat na víčko od palivové nádrže nebo do jeho okolí údaje o pohonných hmotách nebo alternativním palivu, na které dané auto jezdí. Prošel i pozměňovací návrh, který má usnadnit registraci silničních veteránů.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky registr silničních vozidel zákony

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 20:58

Steinmeier je v Praze. S Pavlem uctili památku obětí střelby na FF UK

Prezident Petr Pavel v pondělí přijal na Pražském hradě německého protějška Franka-Waltera Steinmeiera. Oba státníci jednali o spolupráci dvou sousedících zemí v ekonomické, energetické a bezpečnostní oblasti, ale také o přeshraničních projektech. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy