Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Válka s bobrem na Plzeňsku. Zničil silnici, úřady ho chtějí odstřelit

Bobr ve volné přírodě, ilustrační fotografie
Bobr ve volné přírodě, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Plzeň - Na Plzeňsku museli silničáři uzavřít silnici mezi obcemi Lužany a Skočice, protože se tam propadá vozovka a jízda po ní může být velmi nebezpečná. Paradoxní je, že za sesuv půdy může zřejmě jeden bobr, který si prokopal tunel mezi rybníkem a potokem.

Poničená silnice je výsledkem řádění bobra. Vypadá to, že si bobr prokopal tunel, který začíná na břehu Skočického rybníka. Vede přímo pod silnicí a končí někde v těchto místech. A to proto, aby měl dobrý přístup k potůčku.

Silnice je kvůli bobrovi nesjízdná, proto ji silničáři uzavřeli a budou ji zpevňovat. Při pohledu do díry v silnici to vypadá, že se její podloží mohlo propadnout i o několik metrů. Proto je jízda po ní nebezpečná - auto by ji mohlo prolomit definitivně. Silnice by se mohla propadnout celá.

Už teď šplhají škody do stovek tisíců korun- bobr totiž poničil i stromy v okolí. A tak se Krajský úřad rozhodl zakročit. "Na základě žádosti klatovského rybářství jsme vydali povolení k odstřelu, odchytu a plašení bobra a nebo boření bobřích hrází," potvrdila Alena Marešová z Plzeňského krajského úřadu.

Odchyt bobra je podle odborníků velmi složitý. "Samozřejmě ten odstřel je nejrychlejší, ale může se zcela určitě minout účinkem, protože do toho prázdného území se nastěhuje další bobr, který bude pokračovat v započaté činnosti," vysvětlil Pavel Moulis ze Záchranné stanice Rokycany. Navíc, střílet v době hájení, tedy od května do července, se nesmí, a tak je možné, že se bobři u Skočického rybníka ještě rozmnoží.

Témata:  zvířata silnice Plzeňský kraj

Aktuálně se děje

6. května 2024 8:50

Čínských výrobků je tu moc. Von der Leyenová chce s čínským prezidentem jednat o konkurenčním boji

Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová, prohlásila v pondělí, že při jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Paříži bude prosazovat spravedlivou konkurenci mezi EU a Čínou, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy